Provanso karalienė levanda arbatos puodelyje

Romantiškai violetiniai levandų laukai, besitęsiantys kilometrus. Toks vaizdinys formuojasi prieš akis, jeigu pradedame kalbėti apie Provansą. Levanda – žolelių karaliene, kurios panaudojimas labai platus – nuo eterinių aliejų ir arbatos. Prancūzai myli šią vaistažolę, ir ne veltui. Beje, Lietuvoje ji taip pat populiarėja ir šiuo metu atsiranda vis daugiau levandų ūkių, ji taip pat auginama vaistažolių ir žolelių ūkiuose.

Levanda turi net kelis privalumus. Visų pirma šis augalas gražiai žydi ir jo violetinė spalva puikiai papuoštų bet kurią palangę, balkoną ar gėlių darželį. Antra savybė – levandoje gausu eterinių aliejų, todėl šis augalas skaniai kvepia. Jos kvapas ramina, padeda atsipalaiduoti, bet to atbaido įvairius kenkėjus, tokius kaip kandys. Trečia savybė, apie kurią žinome mažiau – levanda gali būti naudojama kaip prieskonis arba ja gali būti gardinama arbata.

Svarbiausias levandos privalumas – eteriniai aliejai

Vertingiausia levandos savybė – iš jos išgaunamas eterinis aliejus, kuris turi antiseptinių, baktericidinių ir antivirusinių savybių. Aromaterapijoje, arba gydant kvapais, taip pat vertinamos levandos eterinių aliejų savybės, kadangi padeda atsipalaiduoti, ramina spazmus, teigiamai veikia visą organizmą ir gerina nuotaiką. Levandų aliejus padeda raminti vabzdžių įkandimus, uždegimus, lengvina sutrenkimų gijimą. Levandų eterinis aliejus populiarus ir parfumerijoje, todėl milžiniškuose levandų laukuose Provanse jos auginamos ne dėl grožio, o perdirbimui, kur iš jų bus gaminami eteriniai aliejai.

Sudžiovinta levanda taip pat išlaiko stiprias aromatines savybes, todėl plačiai naudojama įvairiems aromatiniams maišeliams gaminti. Tai natūrali priemonė, kambario ar spintos kvapui atšviežinti, be to, šis kvapas teigiamai veikia organizmą, todėl džiovintų levandų puokštė ant stalo visuomet yra geras pasirinkimas.

Ar ragavote levandų arbatos?

Levandų arbata tikrai nėra pati populiariausia arbata, tačiau be reikalo, kadangi levandų žieduose gausu taninų ir kitų gerą skonį ir kvapą suteikiančių naudingų medžiagų. Tradicinė medicina rekomenduoja levandų arbatą vartoti kamuojant nerimui ar esant miego sutrikimais. Taip pat ši arbata gali padėti įveikiant stresą ir įtampą. Todėl jeigu dar neragavote, tikrai verta pabandyti paragauti levandų arbatos, arba arbatos mišinio, kurio sudėtyje yra Provanso laukų karalienės levandos.

Levanda gali būti naudojama ir kaip prieskonis. Dėl savo kvapo ir skonio ji tinka troškintai mėsai ar žuviai gardinti. Ją taip pat galima dėti į įvairius daržovių troškinius. Levandos taip pat gali būti naudojamos kaip prieskoniai, suteikiantys papildomą skonį ir kvapą druskai ar cukrui. Galima dėti į desertus, kepinius ar šaldyti ledo kubeliuose. Kadangi džiovinti levandos žiedai atrodo labai estetiškai, ja galima puošti įvairius konditerinius gaminius: tortus, pyragus, saldainius ir kitus gardumynus.